States

Een “staat” kijkt over het algemeen naar een politieke entiteit die een afgebakend geografisch gebied en een permanente bevolking omvat, en die een regering heeft met de capaciteit om wetten te maken en om internationale betrekkingen aan te gaan met andere staten.

In de context van de Verenigde Staten verwijst “staat” specifiek naar een van de 50 deelgebieden die, samen met het District of Columbia (Washington D.C.), het land vormen. Elke staat heeft zijn eigen regering, wetgeving, en rechten, hoewel deze ondergeschikt zijn aan de federale wetgeving. De staten hebben elk een gouverneur, een wetgevende macht, en een rechterlijke macht. Ze hebben ook het recht om hun eigen grondwet te maken, zolang deze niet in strijd is met de federale grondwet van de Verenigde Staten.

Soevereiniteit en Bevoegdheden:

In de Amerikaanse federatie hebben staten aanzienlijke soevereiniteit en bevoegdheden die niet uitdrukkelijk aan de federale regering zijn toegekend door de Amerikaanse grondwet. Dit wordt uiteengezet in het Tiende Amendement van de Amerikaanse grondwet.

Verdeling van Macht:

In het federale systeem van de VS is de macht verdeeld tussen de federale regering en de afzonderlijke staten. Er zijn bevoegdheden die exclusief zijn voor de federale regering (zoals defensie, buitenlandse zaken), bevoegdheden die exclusief zijn voor de staten (zoals onderwijs, binnenlands bestuur), en er zijn gedeelde of “concurrente” bevoegdheden.

Relatie met Federale Wetgeving:

Hoewel staten veel autonomie hebben, is federale wetgeving nog steeds “het hoogste recht van het land” volgens de Supremacy Clause van de Amerikaanse grondwet. Dit betekent dat als er een conflict is tussen federale en staatswetgeving, federale wetgeving voorrang heeft.

Iedere staat dus ook hun eigen loterij

Iedere staat in Amerika heeft haar eigen loterij met spelregels. Onderstaand de verschillende loterijen per staat:

In welke staat winnen de meeste loterijwinnaars?

Waar zijn de meeste Powerball, Mega Millions jackpot tickets. Meer jackpot-winnende tickets in zowel Powerball als Mega Millions zijn verkocht in New York dan in enige andere staat.

Welke staat heeft de minste kans om de loterij te winnen?

Staten die nog nooit een Powerball-loterij hebben georganiseerd, zijn onder meer Mississippi, North Dakota en Wyoming, evenals de Amerikaanse Maagdeneilanden. Er zijn nog veel meer staten (19) die nog nooit een winnend Mega Millions-ticket hebben geproduceerd. Sommige staten – Alabama, Alaska, Hawaii, Nevada en Utah – kopen helemaal geen loten.

Scroll naar boven